úterý 6. listopadu 2012

Jedno meruňkové cappuccino, prosím


Projděte se někdy nějakým městem, čím okresnější tím lepší. Jestli vám někdo někdy bude ještě tvrdit, že Češi jsou ekonomicky v háji, podívejte se na domy kolem sebe. Lidi, kteří si upgradují dům novou fasádou a plastovými okny, na tom zle nebudou. A že se takových inovátorů rojí každý rok tisíce. Což o to, ať si opravují, ale ať respektují původní tvář prostředí, ve kterém žijí. V případě Čechů požadavek málem nesplnitelný.

Když už si dělám novou fasádu, tak to přece nenatřu na šedivou, jsem snad blázen? Milý pane staviteli, nejste, pokud původní barva taková byla. Rozhodně lepší, než když vymódíte svou ulici jasně oranžovou fasádou, odignorujete původní římsy, které zaplácnete polystyrenem, a změníte styl oken. Na plastová okna a prasárny v architektuře obecně budu nadávat jindy, teď mě zajímají barvy.

No, není tohle přímo úžasná kapučínová barva? No, není. Viděli jste někdy cappuccino? Má tu nejuniverzálnější hnědou barvu, jakou káva může mít. Tak snad nemusíme urážet cappuccino tím, že po něm pojmenujeme vyblitý odstín hnědé, který se stal tak populárním. Ostatně zdá se, že hnědá a oranžová hrají prim v současném stavitelství. Ta druhá bude patrně ovlivněna politickými preferencemi, ta první oblíbeným českým klišé: „Já bych bez toho kafe prostě nevydržel(a).“ 

A i jinde se člověk musí divit nad tím, s jakou barvou se může dostat do styku. Otevřeli jste někdy takový ten zásilkový katalog s nemastným neslaným oblečením, který mají v oblibě dámy pětapadesát plus? Já jsem měl možnost do něj nahlédnout při jedné z cest vlakem. Oběma dámám v coupé vydrželo celou hodinu jedno jediné téma...nebude mi tahle halenka malinové barvy ve velikosti 56 malá? Ano, malinová barva je ještě v pořádku, ale meruňková ( v jakém stádiu zralosti?), čokoládová (mléčná, bílá, s oříšky, tmavá atakdále?) nebo pistáciová (solená nebo čerstvá...ať hodí kamenem, kdo kdy viděl čerstvou pistácii) mě dostávají. Pak předpokládám, že ženy lehčích mravů budou preferovat barvy typu broskvičková nebo buchtová, že mechanici budou natírat na barvu autovou (ta je vždycky pěkně zaflákaná), že prodavačky budou lidem nabízet trika v barvě trikové (ta jde ke každému typu postavy).

Jednou jsem zapnul televizi a tam jistá redaktorka magazínu pro dámy tvrdila, že jejich čtenářka musí mít chuť obálku časopisu olíznout. Fajn, takže za chvíli budeme potkávat na chodnících lidi, kteří si půjdou dát hrnek cappuccina k sousedovi a on jim bude chodit na švestičky, jelikož si natřeli barák na fialovo?
Vrcholem všeho je šmoulí zmrzlina, ale tak hnusně modrou barvu asi jinak pojmenovat nešlo.

Mějte se sluníčkově.  

Hlavně, že v tom máme jasno a víme, co je co. 

1 komentář: