pondělí 19. listopadu 2012

Matouš doporučuje: Indie-popové kapely

Mohou se z nich stát hvězdy, mohou taky natočit jedno cédéčko a pak si hodit nohy na stůl a svou kariéru za hlavu - indie-popové kapely. Hrají všeobecně stravitelný pop, ale trochu jinak, bez třpytek, bez velkých reflektorů, bez trailerů k videoklipům. Passion Pit začínali v baru, nedávno natočili jednu písničku do soundtracku k Tvájlájtu - docela velký skok, nemyslíte? (nebo taky průšvih, ta písnička stojí za houby a dokazuje, že indie (= nezávislá hudba) nemusí být vždycky indie).


Noisettes

Sice nevědí, jaký žánr se jim vlastně líbí, a hrají si, co je napadne, ale jejich nápady za poslech stojí. Poslední album je sice každý pes, jiná ves a najdete na něm všechno od holčičího popu šedesátých let, přes bluegrass až po aktuální electro, ale můžete to brát jako učebnici stylů druhé půlky minulého století, taky dobrá věc. 

Songy, které stojí za poslechnutí: 

Ragtop Carjedna z nejlepších z aktuální desky Contact. 
Don't Give Up - trochu punku do toho popu, prosím pěkně.


Passion Pit

Srdcovka! Omlouvám se za patos, ale je to tak. Jejich druhé album nebylo horší než jejich debut, což se zas tak často nestává. Jestli je vám zima (a mně pekelná), tak si pusťte jejich desku Gosammer – letní, jásavě popová, ale rozhodně ne banální. 

Songy, které stojí za poslechnutí: 

Constant Conversations - R'n'B a electro? Jde to, věřte mi a věřte to hlavně Passion Pit. 
Better Things - electropop, kterému pasuje přídavné jméno "božský"
Let Your Love Grow Tall - slaďárna; ale neříkejte, že občas nějakou nepotřebujete, to byste lhali. 

Friendly Fires

S výběrem Friendly Fires se nespálíte. Neškatulkují se do jednoho žánru a chytají se současných trendů a dobře vědí, že základ v klasickém popu a rocku je obrovská výhoda. We're gonna live in Paris I promise! a vy víte, že to frontman myslí vážně, jsou k posluchačům féroví, ale styl mají taky. Co chcete víc?

Songy, které stojí za poslechnutí:

Hurting - electro a košile s kopulujícími zebrami!
Paris - We're gonna live in Paris I promise!





Cider Sky

Je to mimořádně laciný pop, jehož hlavní tezí se stává – zamilovali jsme se – bingo, nic hlubšího na světě totiž není. Cider Sky to vychází. Nemusíte vždycky filozofovat, abyste dosáhli úspěchu. Téhle losangelské kapele se daří zahrát a zazpívat pop, který neuráží svou primitivností (jako se to daří třeba Britney Spears - člověk má pocit, že ho fackuje svou naivitou), přitom je jednoduchý.

Songy, které stojí za poslechnutí:

Fall - We Are In Love v trochu jiném kabátě, trochu míň optimistická. 



San Cisco

Něco jako když si založíte v prádelně vaší matinky kapelu a vaše tvorba se nějak dostane na net a nějak se dostane do empétrojek lidí kolem celého světa. Takoví jsou San Cisco, skoro byste si s nimi chtěli sednout na zahrádku u hospody a dát si pivo. Díru do světa asi neudělají, ale aspoň mohou mít dobrý pocit z pěkně odvedené práce na popmusic.

Songy, které stojí za poslechnutí: 

Golden Revolver - příjemný pop říznutým electrem a folkem 




Cansei de ser sexy

Latinskoamerický prales electra a indie-popu. Brazilští      Cansei de ser sexy, jejichž jméno parafrázuje výrok dračice Beyoncé, která prohlásila, že je už unavená z toho být sexy, zní spíš evropsky. Zpívají anglicky a mohli by jít do souboje i s ostřílenými elektrikáři z Británie.

Songy, které stojí za poslechnutí:

Let's Make Love - Nenechte se prosit, Cansei de ser sexy se neodmítají! 





Metronomy

Sofistikovaní, stejně tak střelení. S Metronomy sázíte na jistotu, jelikož se nebojí baladických skladeb a ani jásavého popíku. Jsou zajímaví i vzhledově, ostatně, kolikrát potkáte v jedné kapele černocha, zrzku a cápka, co má na hlavě květák?  Metronomy jsou docela dobří a jdou nahoru. Začněte je poslouchat, než je bude mít v přehrávači každý, abyste pak mohli říkat: "Hele, vole, ale já je znal, než vyprodali ten koncert v Outůčku za dvě hodiny!" 

Songy, které stojí za poslechnutí: 

A Thing For Me - dokonalý videoklip! 
Everything Goes My Way - Trálalalá, tahle je opravdu skvělá


Tohle je samozřejmě jen špička ledovce, která se houpe nad hladinou - jsem si jistý, že v suterénech rodinných domů na předměstích velkých sídel právě píší písničky desítky kapel, které jednou dají světu najevo, že je baví hrát, a bude to jedině dobře. 





Žádné komentáře:

Okomentovat