středa 14. listopadu 2012

Matouš peče quiche


Někomu možná přijde quiche jako taková bachratější pizza, vůbec to není pravda. Do quiche se můžete parádně zamilovat a to až tak, že vás ten nehynoucí cit donutí k tomu, abyste otevřeli troubu a jeden (a pak dalších tisíc) si upekli!

S quichem jsem se setkal poprvé ve Standard café v Praze a od té doby se často koukám, jestli kavárny quiche mají. Je to kus těsta a na něm cokoli zalitého do směsi z vajíček, smetany a sýru. Prostě láska na první pohled.

Ještě jsem nevypiloval dokonalý recept na quiche, ale snažím se. Na těsto potřebujeme 250 gramů hladké mouky, samozřejmě záleží na velikosti formy nebo plechu (ale quiche vypadá skvěle kulatý, takže ho nepečte jako buchtu), pak trochu vlažné vody, špetku soli a 50 – 60 gramů másla (dával jsem méně, ale pak se těsto špatně zpracovává). Máslo je dobré nakrájet a nechat změknout a výsledné těsto (pozor, zpracovává se dost ztuha) přes noc odležet. Sice nechápu proč, asi pro dobrý pocit, ale dělám to, aspoň se na quiche budete víc těšit, když na něj budete muset čekat. Listové těsto, které je takovým zjednodušením, nepoužívám – nechutná mi, přijde mi, že nechává divnou chuť na jazyku, když sousto spolknu, ale ve štrúdlu mi nevadí, jen u slaných jídel.

Jako náplň lze použít téměř cokoli. Špenátový quiche je klasika (špenát, slanina, sýr), ale chutnal mi i zeleninový (prostě tam vysypete mraženou zeleninu), dobré je i lehce si osmažit cibuli, dodá tomu lepší chuť. Takže, když si připravíte, co chcete v quichi mít (slaninu je taky dobré dát nejdřív na chvíli na pánev), smícháte si smetanu na šlehání s třemi vajíčky a trochou koření, ideálně nějaké méně aromatické, žádné ty směsi typu posypteamátehotovo. Všechno to v hrnku promíchejte.

Těsto si vyválejte a dejte ho do formy, kterou si předtím vysypete trochou mouky. Udělejte tak centimetr a půl až dva centimetry vysoké okraje. Pozor není nic horšího než vysoké těsto, takže, pokud nebude zrovna průhledné, vůbec to nevadí. Dovnitř dávejte ve vrstvách náplň, sýr nakrájený na kostičky (ten v quichi být musí, aspoň v mém určitě) a směs vajíček a smetany. Nenaházejte to tam a nezalijte to smetanou, to by nedopadlo nejlíp.

Pečte tak 40 minut na 200 stupňů v horkovzdušné troubě (jiné trouby neznám, pardón). A pak se do quiche zamilujte! Dá se jíst ke snídani, obědu, k večeři, prostě pořád, a nemusí se ani ohřívat, aby byl dobrý.



P. S.: Verze se žampiony je sice dobrá, ale chytá odpornou šedivou skládkovou barvu; nedoporučuji, pakliže vám jde i o to, jak jídlo vypadá.  

Žádné komentáře:

Okomentovat