úterý 29. ledna 2013

Zeman, muslimové a nacisté (nebo všechno najednou)


V arabských státech si už osoby našeho budoucího prezidenta všimli. Nejsou z něj dvakrát nadšení a nelze se jim divit. Zeman přirovnal muslimy k nacistům a muslimskou společnost označil za nepřítele. Nejde jen o mezinárodní faux pas a pár Arabů na ambasádách v Praze, kteří nad jeho slovy kroutí hlavou. Jde hlavně o mezinárodní prestiž státu. 

Pakliže prezident, který všem permanentně vnucuje, jak moc je vzdělaný a jak jsou všichni kolem (zvláště novináři) hloupí, něco takového prohlásí, může takový výrok být vnímán jako stanovisko celého státu. A myslím, že ani jeden Čech nechce, aby se metro pod Prahou stavělo znovu. 
Extremisté jsou možná jednou promilí muslimské společnosti, bohužel promilí, která je nejvíc vidět. Muslimská společnost je o dost jiná než evropská, ovšem nelze ji chápat jako špatnou, musíme ji vidět jako jinou. Nemusíme s ní souhlasit (a z pohledu ateistického Čecha by to šlo jen stěží), ale nezbývá nám než ji respektovat. Arabský poloostrov navzdory všem prognózám přetéká ropou a Írán projevil alespoň minimální příklon k umírněné cestě islámu, když ajatolláh dal za pravdu Západu ohledně íránského jaderného programu.

Říct o muslimech, že jsou stejní jako nacisté, je čirá hloupost. Kde je spojitost? V tom, že nemají v lásce Židy? Ostatně Židé je taky v lásce nemají. Nelze se jim divit, ale taky se nelze divit muslimům, že sahají k tak zoufalým řešením, jako jsou teroristické útoky, když Izrael neustále staví kolem Západního břehu zeď a buduje ilegální židovské osady na palestinských územích. Muslimové byli ve středověku, co se společenské úrovně týče, mnohem dál než Evropané. Kolonizace nepřímo způsobila, že muslimské státy jsou dnes radikálnější, než kdy byly.

Můžeme se podívat na Persii. Američané a Britové tam de facto nasadili šáha, který byl jen vojákem, a odstranili z trůnu původní královskou rodinu. Nelze se pak divit, že proti autokratickému šáhovi, který byl prakticky vazalem Západu, se jeho poddaní vzbouřili, což vedlo k islámské revoluci, která z Íránu udělala jednu z hrozeb západní společnosti.
Podobně to máme my dnes. Nadáváme na Evropskou unii a pravomoci přesunuté do Bruselu...nebyli na tom Peršané podobně před osudným rokem 1979?

Prezident by si měl slova rozvážit, než je vysloví. Osobní názory ať si vykládá doma, ne na Hradě. Mohl by tak Česko dostat do potíží, nebo aspoň diplomatického dusna. Lze chápat zamítavé názory na muslimy v Evropě, pakliže vybouchlo metro v Londýně a vlaky na Atoche v Madridu, ale je nutné si také uvědomit, že mezi slovy muslim a terorista není rovnítko a že diplomacie není o sprostých urážkách, ale o vyjednávání.

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/blizky-vychod/clanek.phtml?id=769877

Žádné komentáře:

Okomentovat