pondělí 4. února 2013

Turecko, EU a Klausova prozřetelnost


Turecko chtělo být vždycky o kus víc na západě, než je. Když Turci nemohou přestěhovat svůj stát, tak chtějí přestěhovat aspoň kus politiky. Je obdivuhodné, že po všech potížích, jakými Evropa v posledních letech prochází, Turci jeví o vstup do unie ještě zájem, na rozdíl od Srbů, kteří už hodili flintu do žita.

Na jedné straně můžeme být liberální až na půdu a prohlásit...Turecko, vítej v Evropě, nebo můžeme říct tvrdohlavé ne...a budeme považovaní za morouse, kteří se zbytečně bojí východu (přestože EU už dávno není high society klubem západních států). Evropští politikové se nemohou rozhoupat a lze je chápat. Krom toho, že EU rozhýbe turecká ekonomika, se ovšem nahlodá nekompromisně sekulární systém maloasijského státu, který zavedl Atatürk. Proč? 

Jelikož EU zaručuje svobodu vyznání. To v Evropě víceméně znamená jen to, že můžete chodit do kostela, synagogy nebo mešity a nikdo by vám za to neměl nakopat zadek. Ne však v Turecku, zemi, kde je takový rozdíl mezi venkovem a městy a východem a západem. Dodnes se v novinách jednou za čas objeví zpráva, že otec zaživa pohřbil svou dceru, jelikož chodila s „nevhodným“ partnerem atakdále. Turecko přikazuje používání latinky, eliminuje nošení šátků, jak jen to jde, přikazuje náboženské obřady v turečtině namísto arabštiny, zakazuje náboženské sekty (kdyby byli jehovisté muslimská sekta, měli by v Turecku červenou).

Můžeme se podívat na situaci v porevolučních arabských státech. K moci se dostávají islamisté. Egypt de facto opakuje situaci Íránu. Tam revoluce také nezačala z náboženských, ale právních pohnutek. Aktéři revoluce, kteří chtěli demokracii a ne svazování společnosti šaríjou, se dnes musí znovu bouřit.
Jakmile se dá Turecku evropský mustr zákonů, můžeme očekávat radikalizaci a dnes jedna z nejpozitivněji chápaných muslimských zemí může dopadnout zle. Zle pro snílkovskou Evropu, výborně pro radikální složky společnosti, jako je muslimské bratrstvo. Takže jen ať Klaus podporuje vstup Turecka do EU z ekonomických hledisek, dál asi nevidí.  

Žádné komentáře:

Okomentovat