pondělí 11. února 2013

Klaus v Polsku perlil



Když vás někdo žere, nazvěte ho levičákem. Když si chcete získat lidi, mluvte o elitářství. Když chcete vyvolat strach, melte o bořícím se řádu. Když chcete,aby si lidi připomněli gilotinu z hodin dějepisu, vzpomeňte Robespierra. Když chcete být za vola, řekněte tohle všechno ... nebo buďte prezidentem.


Klaus si uvědomil, že pořádný řev ke konci funkčního období je k nezaplacení, tak zaječel s objektivností jemu a pavlačovým babám vlastní. Jeho popularita rapidně klesla po (ne)slavné amnestii. Byla by veliká náhoda, kdyby mu Zeman zařídil nějakou pěknou trafiku, přestože ho Klaus v přímě volbě podporoval. Tady se přímo nabízí lidové rčení...tonoucí se stébla chytá.
A Klaus se stébla chytal i dnes v Polsku.

Prohlásil, že Havel byl extrémním levičákem, že chtěl elitářskou postdemokracii, že prosazoval modernistické boření lidského řádu, a nebo výbojný zahraničněpolitický intervencionismus.

Krásně řečeno, žeano? Přesně ve stylu dosluhující hlavy státu. Ještě by to ale chtělo nějakého schopného překladatele. I tak se obávám, že by Klausovy výroky nedávaly smysl. Patrně se snaží Havlovi konkurovat i na poli absurdního dramatu, když to s ním na politicko-historickém bojišti projel na plné čáře.

Na „extrémní levičáctví“ se nemá cenu ptát. To je jediné: Nesouhlas s prezidentem. Co to ale je elitářská postdemokracie? Není to současnost, kdy by Klaus nejradši čistil boty Putinovi a ruským oligarchům, kteří si brousí zuby na naše rodinné stříbro, totiž Temelín? A byť se Klaus snaží držet svých konzervativních hodnot (což, jak víme, je upřednostňování knedlíků na úkor salátů), jeho konzervatismus spíš odpovídá aktuální populistické antiunijní vlně. Není tohle postdemokracie?

Co znamená modernistické boření lidského řádu? A co je lidský řád? Lidí tu máme sedm miliard a všechny řády jsou vytvářeny lidmi, byť některé režimy jsou navýsost nelidské. Ale pochybuji, že utažené opasky v Koreji nebo v Íránu Klaus myslel, když tuhle frázi vypouštěl do světa. Ať se to Klausovi líbí, nebo ne, lidé jsou i socialisté, vyznavači jiných náboženství než křesťanství nebo homosexuálové.

A konečně, co Klaus myslel výbojným zahraničněpolitickým intervencionismem? No, o ruském novodobém imperialismu, který se cpe do Evropy přes ekonomiku, patrně nemluvil, ten je totiž posvátný. Zajisté připomínal Havlovu snahu o vstup Česka do EU, která nakonec (naštěstí) nešla vniveč. Klaus si patrně neuvědomuje, že absolutní suverenita je moc vzácná na to, aby si ji mohl dovolit desetimilionový národ, který má víc tendencí k fňukání, než k sebereflexi. Ani zadlužené Spojené státy dnes nejsou tak suverénní, jak by chtěly. 

3 komentáře:

  1. "Patrně se snaží Havlovi konkurovat i na poli absurdního dramatu, když to s ním na politicko-historickém bojišti projel na plné čáře."

    V tom s tebou nesouhlasím. Ačkoliv si samozřejmě Havla vážím za to, že velkou měrou přispěl k pádu komunismu u nás, mohl z "politicko-historického" hlediska udělat mnohem víc: zakázat komunisty a zúčtovat s nimi ve stylu Norimberských procesů.

    Klaus byl v tomhle mnohem silnější politik a historie mu podle mě dá za pravdu za jeho varování před centrálně řízeným hospodářstvím, bruselskou byrokracií i vysmívaný "konzervatismus". Prostě že se jako prezident s omezenými pravomocemi nebál jít proti mašinerii EU při Lisabonské smlouvě atd.

    Ovšem to "extrémní levičáctví" si mohl nechat třeba pro soudruha Grebeníčka, v tom s tebou souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  2. Jako politik je průměrný, akorát štěká (a já stále doufám, že kdo štěká, nekouše). Historicky bude vždycky ve stínu Havla. Nebude vzpomínanou osobností. A to jeho narcistní ego na pováženou vytáčí, proto tak mele. Nic neudělal, žádnou změnu, nestojí za žádným pokrokem. Jenom prosazuje prakticky neidentifikovatelné tradiční hodnoty. Tradice jsou pěkná věc, ale to bychom mohli za chvíli přemýšlet, jestli by nebylo lepší žít jako za první republiky, nebo jako za Rakouska. Havla uznávají všude po světě a uznávali už za jeho života. Klaus bude v učebnicích, ale jako zmínka, možná jako poznámka pod čarou, že "vládl" někdy mezi Havlem a Zemanem, jelikož i tenhle chalupářskej levičák je větší osobnost, než Klaus.

    OdpovědětVymazat
  3. Matouši, boží článek! Za tenhle by tě na blogu idnes skvěle pranýřovali! Možná ještě víc než za moje články! :D
    PS: "Co znamená modernistické boření lidského řádu?" česky přeloženo, znaméná to, že se panu Klausovi nelíbí, že Havel bral každého člověka jako člověka, ne jen jako rohožku pro svoje boty :)

    OdpovědětVymazat