neděle 6. ledna 2013

Malvíny jsou moje!


Argentinská prezidentská diva Cristina Fernández de Kirchner se rozhodla, že zamaskuje ekonomické problémy svého státu diplomatickou tahanicí o Malvíny aliaz Falklandy. Cameron jí je překvapivě nepřenechal a odvolal se na referendum obyvatel souostroví. Ti jsou ovšem Britové, neboť Argentinci museli ostrovy obsazené Angličany roku 1833 opustit.

Do Buenos Aires mají Falklandaně blíž než do Londýna, ale Argentinci se jim stát nechce. Už při válce o Falklandy roku 1982 měla Argentina ekonomické potíže a jak známo jeden válečný konflikt menšího významu vzbudí národní hrdost, která přebije špatnou náladu z toho, že vás vyrazili z práce. Fernández de Kirchner, jejíž popularita klesla, tak brnká na nejosvědčenější strunu argentinské národní identity. Malvíny jsou naše!


Upozornila na tento problém inzerátem v britských denících a spustila diplomatickou scénku. Okupace Malvín je prý pozůstatkem kolonialismu 19. století. Vyzvala Camerona, aby ostrovy Argentině vrátil v době 180letého výročí jejich obsazení Anglií. (video)

Dalo by se říct, že Falklandy jsou co se území týče Argentiny, ale ohledně obyvatel to je anglická zem. Stěhovat Falklanďany do Británie je nesmysl a sebrat půdu pod nohama jim taky nepůjde. Takže jak na to?
Ať už spor dopadne jakkoli (a už teď je téměř jasné, že nedopadne nijak), Fernández de Kirchner si může gratulovat. Bude se na ni vzpomínat jako na tu, která se pokusila zbavit Malvíny britského jha. Ze sporu o ostrovy se tak stává diplomatický evergreen, který i po letech nenudí a mnohdy se báječně hodí ho vytáhnout na veřejnost.  

2 komentáře:

  1. de Kirchner je socialistka, která už asi zapomněla, jak s nimi Britové (zaslouženě) zametli naposled. Může být ráda, že Cameron je tak mírný. Být tam Thatcherová, tak už k Argentině míří bitevníky...

    OdpovědětVymazat
  2. Jenže Britové Argentincum Malvíny sebrali, takže Fernández je vlastně v právu, ale bohužel na Malvínách už neni ani jeden Argentinec...

    OdpovědětVymazat