čtvrtek 14. března 2013

Máme papeže, už zase

Ještě před tím než dal Benedikt XVI. svatému stolci vale, řešilo se, kdo bude novým papežem. Černoch, Asiat nebo Latinoameričan? 

Nakonec kardinálové zvolili Argentince a uspokojili tak neustále rostoucí vliv katolicismu v Jižní Americe. Možná to byl čistě populistický krok (Není hezké taky konečně vidět v televizi jásající davy namísto protestů? Je.), nebo taky ne. Nový papež Jorge Bergoglio (alias František I.) totiž zastává tradiční názory a dogmata a nemá moc chuť své postoje měnit, natož aby měl náladu na nějakou církevní reformu. Teď se zdá, že přichází obdoba zpátečnického Benedikta, i když světová média i představitelé ostatních církví nahlas doufají, že František by mohl alespoň trochu dohnat skvělou reputaci Jana Pavla II. 


Associated Press na youtube.


František I. je na kordy  s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernández de Kirchner. 

Hlavně kvůli zákonu, který ve státě povoluje stejnopohlavní manželství. Tehdejší arcibiskup označil svůj boj proti zákonu za "Guerra de Dios" - prakticky svatou válku. Naladil se tak opět na kabaretní vlnu církevního populismu. V posledních letech se totiž zdá, že víc než o posvátnost manželství jde o to být slyšet. A kdekdo (konečně i tento blog) takové výroky církevním hodnostářům baští. Fernández De Kirchner odpověděla přirovnáním arcibiskupské kampaně k "dobám středověku a inkvizice". 

Papež je taky kritizován za svou laxnost a neangažovanost na konci sedmdesátých a začátku osmdesátých let, kdy Argentině vládla vojenská junta, jejíž perzekuce se týkaly i tamní církve a jejích členů. 

Bude zajímavé sledovat, jak se vyvine papežské úřadování Jorgeho Borgoglia. Zatím působí průměrně a provinciálně. 

Žádné komentáře:

Okomentovat