neděle 2. prosince 2012

Matouš doporučuje: Vánoční songy

Veselé Vánoce. Pokud vás nehorázně vytáčejí ohrané vánoční songy v nákupních centrech, tak tady máte několik, které tam neuslyšíte (a jeden, který tam uslyšíte tutově). Koledy jsou sice pěkná věc, ale upřímně kdo si je pustí v empétrojce, když jede třeba emhádéčkem? Od toho tu máme americké zpěváky, kteří před Vánoci úspěšně tahají z lidí peníze se svými svátečními cédéčky a covery evergreenů, jako je Santa Claus Is Comin' To Town.

Bob Dylan: It Must Be Santa

Co českým Vánocům jednoznačně chybí, jsou party. Tady máte jednu, která určitě stála za to, ale bohužel nebyla pod patronátem Ježíška.

Chris Garneau: It's Almost Christmas

Chris Garneau je melancholik, až to pěkné není, takže nelze čekat nějakou rozjásanou vánoční pecku. Tenhle brooklynský baroque popový génius ani z Vánoc nedělá období plné štěstí. Tak, pokud jednomu člověku - nebo dvěma - kolem Vánoc zlomíte srdce, pošlete jim k tomu odkaz na tohle video, Garneau jim to vysvětlí.

The Killers: The Cowboy's Christmas Ball

The Killers jsou hvězdy a jako takové si neodpustí vánoční písničkový zlatý důl. Jenže The Killers nezpívají o tom, jak si pověsí punčochu nad krb a budou čekat na Santu (v jedné z jejich vánočních písniček je Santa málem rozstřílel na kusy - Don't Shoot Me Santa). The Cowboy's Christmas Ball je podle mě nejzdařilejší, posuďte sami, i video stojí za to.

Eartha Kitt: Santa Baby

Song, na který se dost často zapomíná, podobně tak na Earthu Kitt, byť bývala Catwoman a na hudební scéně se držela od padesátých do devadesátých let. Občas tenhle šlágr nějaká popová hvězda vytáhne, ale rozhodně ho nezazpívá tak, jako to dokázala Kitt. 

Mika: Vive le vent

Minulý rok se Universal Music France rozhodl natočit vánoční desku s interprety z celého světa, kteří zpívají francouzsky. Mika pro kompilaci nazpíval nesmrtelný singl - hádejte jaký - samozřejmě ve francouzštině. Takže až přijdou Noël, je jasné, co si pustit.
  

CeeLo Green: Run Rudolph Run

Když jsem si myslel, že CeeLo Green je renesancí soulu v populární hudbě, tak jsem se docela seknul. CeeLo podělal, co mohl. Udělal ze soulu cirkus. Letos vyrazil do vánočního zmatku se svátečním cédéčkem, které stojí za starou belu, snad s výjimkou Run Rudolph Run...

Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You

Kdo by neměl rád All I Want For Christmas Is You? Je to ohrané, text: nic moc, hudba: tradiční pop, video: klasické vánoční klišé...ale...ale tenhle singl je prostě kult a jsem vždycky rád, když ho slyším. 

Žádné komentáře:

Okomentovat