Někomu možná přijde quiche jako
taková bachratější pizza, vůbec to není pravda. Do quiche se
můžete parádně zamilovat a to až tak, že vás ten nehynoucí
cit donutí k tomu, abyste otevřeli troubu a jeden (a pak dalších
tisíc) si upekli!
S quichem jsem se setkal poprvé ve
Standard café v Praze a od té doby se často koukám, jestli
kavárny quiche mají. Je to kus těsta a na něm cokoli zalitého do
směsi z vajíček, smetany a sýru. Prostě láska na první pohled.
Ještě jsem nevypiloval dokonalý
recept na quiche, ale snažím se. Na těsto potřebujeme 250 gramů
hladké mouky, samozřejmě záleží na velikosti formy nebo plechu
(ale quiche vypadá skvěle kulatý, takže ho nepečte jako buchtu),
pak trochu vlažné vody, špetku soli a 50 – 60 gramů másla
(dával jsem méně, ale pak se těsto špatně zpracovává). Máslo
je dobré nakrájet a nechat změknout a výsledné těsto (pozor,
zpracovává se dost ztuha) přes noc odležet. Sice nechápu proč,
asi pro dobrý pocit, ale dělám to, aspoň se na quiche budete víc
těšit, když na něj budete muset čekat. Listové těsto, které
je takovým zjednodušením, nepoužívám – nechutná mi, přijde
mi, že nechává divnou chuť na jazyku, když sousto spolknu, ale
ve štrúdlu mi nevadí, jen u slaných jídel.
Jako náplň lze použít téměř
cokoli. Špenátový quiche je klasika (špenát, slanina, sýr), ale
chutnal mi i zeleninový (prostě tam vysypete mraženou zeleninu),
dobré je i lehce si osmažit cibuli, dodá tomu lepší chuť.
Takže, když si připravíte, co chcete v quichi mít (slaninu je
taky dobré dát nejdřív na chvíli na pánev), smícháte si
smetanu na šlehání s třemi vajíčky a trochou koření, ideálně
nějaké méně aromatické, žádné ty směsi typu
posypteamátehotovo. Všechno to v hrnku promíchejte.
Těsto si vyválejte a dejte ho do
formy, kterou si předtím vysypete trochou mouky. Udělejte tak
centimetr a půl až dva centimetry vysoké okraje. Pozor není nic
horšího než vysoké těsto, takže, pokud nebude zrovna průhledné,
vůbec to nevadí. Dovnitř dávejte ve vrstvách náplň, sýr
nakrájený na kostičky (ten v quichi být musí, aspoň v mém
určitě) a směs vajíček a smetany. Nenaházejte to tam a
nezalijte to smetanou, to by nedopadlo nejlíp.
Pečte tak 40 minut na 200
stupňů v horkovzdušné troubě (jiné trouby neznám, pardón). A
pak se do quiche zamilujte! Dá se jíst ke snídani, obědu, k
večeři, prostě pořád, a nemusí se ani ohřívat, aby byl dobrý.
P. S.: Verze se žampiony je sice
dobrá, ale chytá odpornou šedivou skládkovou barvu; nedoporučuji,
pakliže vám jde i o to, jak jídlo vypadá.
Žádné komentáře:
Okomentovat